Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA) öncülüğünde Tahtacıörencik Köyü’nde başlamış dönüşüme dahil olabilmeniz için sizlere kapılarımız açıyoruz.

Ardı arkası kesilmeyen ve çoğunlukla insan kaynaklı oluşan krizlere karşı önlemler alabiliriz.

Seller, kuraklık, yangınlar veya kirlenen doğal kaynaklar… Yaşadığımız yanlışlığın etkisi bize kendini her geçen gün daha da hissettir hale geliyor. Gözlerimizin önüne serili onlarca felaket, hatalı şekilde uygulanan politikaların ve alınan yanlış kararların etkisiyle şiddetleniyor. Sularımız kirleniyor, canlı türleri yok oluyor, ormanlarımız yanıyor ve niceleri kapımızda bekliyor. Doğal krizlerin en başında gelen, endüstriyel tarım ve hayvancılığın etkisiyle canlılığını ve sonuçta barındırdığı kadim anlamlarını kaybeden topraklar, kırsal alanlar ortaya çıkıyor. Bahsettiğimiz krizlere uyum sağlamak ve dayanıklı bir yöntem bulmak ise kaçınılmaz olan.

Bireysel ve topluluk olarak doğal kaynak ve yaşamlarımızı tehdit eden krizlere uyumlu ve dayanıklı hale gelebilmek için insan ölçekli, doğal tarım yöntemlerini desteklemek ve benimsemek alabileceğimiz bir önlem olabilir!

Etkinlikler Ayı Neleri İçeriyor?

Doğa-dostu üretim yapan üreticilerin bahçe ve üzüm bağlarında yapılacak envanter çalışmaları ve sohbetler


Agroekoloji, üretim boyutunda doğa-dostu tarım yöntemlerini içerir. Düşük dış girdili tarım, organik tarım, doğal tarım, permakültür, onarıcı tarım, biyodinamik tarım gibi çeşitli yaklaşımların önerdiği toprağı, biyoçeşitliliği ve insan sağlığını koruyan tarım teknikleri bunlara dâhildir.

Tahtacıörencik Köyü’nde yaptığımız uygulamalardan birisi, üreticilerle iletişim halinde olmak, böylelikle köyde geçirdiğimiz zamanda üretici ve köylülerle kadim üretim ve mutfak kültürünü ortaya çıkaracak sohbetler/röportajlar yapacağız. Üzüm nasıl budanır, tohumlar ne zaman toprakla buluşuyor, köyün yerel gıdaları nelerdir, nasıl işlenir ve pişirilir gibi onlarca sorunun cevabını ve altında yatan kültürel tarihi arayacağız.

Doğal döngüleri ile ilgili çalışmalar, yerel meyve ağaçlarının tespiti-haritalanması

Tahtacıörencik’te yabani fındıktan, üzüme, mürdüm eriğinden, yerel elma çeşitlerine kadar onlarca farklı ağaç türü var. Bu ağaçları ortaya çıkarmak için bir eğitim alacak, sonra da dağlar ve nehir kenarlarında bu ağaçların peşine düşeceğiz. Toplanan bilgiler bir haritaya işlenerek elektronik ortama taşınarak kalıcı hale getirilecek. Proje ekibinin bir parçası olarak sen de bu sürecin tam ortasında olacaksın.

Kompost, merhem, pekmez ve pestil yapımı atölyesi

Doğa dostu üretimde olmazsa olmaz şeylerden biri de toprağı onarmak, iyileştirmek ve besin değerini yükseltmektir. Tahtacıörencik’te yaptığımız çalışmaların bir kısmı da kompost oluşturma merkezinde ilerliyor. Köyün yerel karbon ve azot kaynaklarını belirliyoruz, üreticiler için en uygun kompost yapma yöntemlerini ortaya çıkarıyoruz. Sıcak, soğuk kompost, bokashi kompostu, çeşitli katmanlarla oluşturulmuş bahçeler, bioreactor… Birçok denemeye şahit olup hem atölyelere hem de uygulamalı eğitimlere dahil olman mümkün.

Köroğlu Dağları’nın Güney Yamaçları’nda bulunan Tahtacıörencik’te yabani bitki-çiçek çeşitliliği çok fazla. Bu bitkileri daha iyi tanıyabileceğimiz ve onları kullanarak yapılan merhem ve çeşitli ürünlerin yöntem ve hikayelerini de öğreneceğiz.

Bu etkinliklerin yanı sıra birçok atölyenin düzenlenmesi yine bizlere bağlı olacak. Hep birlikte tüm seçenekleri değerlendirmek ve öğrenmek için buradayız

Belgesel ve Film geceleri

Köyde uzun vadeli bir değişimin ve dönüşümün başladığının farkındayız, bu amaçla her hafta Cuma günü köyüller ve üreticilerle birlikte izleyerek yorumlayacağımız belgesel ve film listelerimiz var. Bazen üreticilerin bahçelerinde bazen de köy meydanında bu belgeselleri izleyip hep birlikte tartışacağız.

Hasat Günleri

Ekim Ayı’nın ilk haftalarında bir hasat festivali yapmayı düşünüyoruz. Bu süreçte diğer süreçler gibi beraber planlayıp karar verdiğimiz bir etkinlik olacak.

Eğer bu çalışmalarda ben de olmalıyım diye düşünüyorsan, 20 Eylül-17 Ekim süresince 1-2 veya veya 3 haftanı Tahtacıörencik’teki etkinlik ve atölyelere dahil olmak ve sorumluluk alabilmek için bu formu 18 Eylül’e kadar doldurabilirsin. Seçilen kişiler belli olduğunda sana mail yoluyla geri dönüş yapacağız. Görüşmek üzere!

https://forms.gle/GiKyZ7trSNVsXFbf9