Üretici-Türetici Buluşması, 12 Şubat 2022

Gıdamız Geleceğimiz projesi kapsamında, Ankara için dayanıklı bir gıda sistemi oluşturmasına katkı vermek için çıktığımız yolda, 12 Şubat 2022 Cumartesi günü 11:00-16:00 saatleri arasında, Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde bir “üretici-türetici buluşması” gerçekleştirdik. Üreticileri, türeticileri, gıda topluluklarını, ilgili sivil toplum örgütlerini ve karar vericileri davet ettiğimiz bu etkinlikte yerel gıda ağları, insan ölçekli üretim ve aracısız tedarik yöntemlerini tartıştık, doğa-dostu üretimi benimseyen TADYA (Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi) üreticilerinin katılımıyla deneyim paylaşımı yaptık, Ankara üreticilerinin görünürlüklerinin artırılması ve yerel pazarlara erişim imkanlarının geliştirilmesi konularını konuştuk. Etkinlik video kayıtlarını bu sayfada (aşağıda) bulabilirsiniz.

PROGRAM:

11.00-11.15 Açılış Konuşması: Kenan Baydar (Ankara Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu sözcüsü)
11.15-11.30 Gökmen Argun (UNDP SGP/GEF Türkiye Koordinatörü)
11.30-11.45 Ozan Can İlhan (SÜYADER) Gıdamız Geleceğimiz projesi kapsamında yapılan ve planlanan çalışmalar
11.45-12.10 Ceyhan Temürcü (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği): Krizler döneminde yerel gıda ağlarının önemi
12.10-12.30 Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA) üreticileri: TADYA nedir, nasıl çalışır?
12.30-13.00 Ara
13.00-13.30 Tahtacıörencik’ten geleneksel tarım ürünleri ve yerel gıdaların tanıtımı
13.30-14.20 TADYA üreticileriyle soru ve cevaplar
14.20-15.30 Forum: Ankara üreticilerinin yerel pazara erişim imkânları nasıl artırılabilir?
15.30-16.00 Soru Cevap

.

ETKİNLİK VİDEO KAYITLARI:

.

Kenan Baydar (Ankara Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Sözcüsü)

Kenan Baydar, açılış konuşmasında, sivil toplum örgütlenmelerinin günümüzde giderek artan krizler üzerinde geliştirdiği yaklaşımların öneminden bahsetti.

.

Gökmen Argun (UNDP SGP/GEF Türkiye Koordinatörü)

Gökmen Argun konuşmasında tarımsal biyolojik çeşitliliğin desteklenmesi ve kentlerin kendi kendine yetebilirliği için yerel gıda üretiminin yaygınlaştırılmasına, bununla birlikte kadim bilginin ortaya çıkarılmasına vurgu yaptı.

.

Ozan Can İlhan (Proje Koordinatörü)

Ozan Can İlhan’ın sunumuyla devam ettiğimiz etkinliğimizde, Gıdamız Geleceğimiz projesi kapsamında planlanan faaliyetleri ve şu zamana kadar yapılan uygulamaların neler olduğunu dinledik.

.

Emine Aksoydan (SÜYADER – Sürdürülebilir Yaşam Derneği)

Etkinliğimizin devamında Prof. Dr. Emine Aksoydan besin güvencesinden ve yerel gıdalarla sürdürülebilir beslenmenin sağlığımız için neden kritik bir rol oynadığından bahsetti.

.

Ceyhan Temürcü (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği)

Ceyhan Temürcü yaşadığımız krizlerin gıda sistemleri için ne anlama geldiğine ve endüstrileşmiş tarımın bu krizlerin oluşmasında nasıl bir rol oynadığına değindi. İnsan ölçekli yerel üretimi ve gıda bağımsızlığını desteklemek için tüm paydaşların sorumluluk alması gerektiğinden ve bununla birlikte üreticilerin ve türeticilerin beraber sürece dahil olarak dayanışma ağlarını güçlendirebileceğinden bahsetti.

.

Nihal Poyraz Temürcü (TADYA)

Buluşmamıza Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nden Nihal Poyraz Temürcü ile devam ederek TADYA’nın işleyişi hakkında bilgi edindik.

.

TADYA’nın Yerel Ürünleri

Ceyhan Temürcü’nün anlatımı ile Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nin yerel ve zengin ürün çeşitliliğini tanıdık.

.

Üreticilerle Forum

Bu forumda üreticilerin kendilerinden, onların motivasyonlarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini dinleme fırsatı bulduk. Dinleyicilerden gelen sorularla karşılıklı bilgi ve deneyim alışverişinde bulunduk.