28 Ağustos Pazar Günü Güdül Üretici Pazarındayız
Ankara’da doğa dostu ürün satış ve pazarlama yöntemleri için alternatifler geliştirilmeye devam ediliyor. Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER) ortaklığında birçok farklı paydaşın desteğiyle hayata geçirilen Gıdamız Geleceğimiz hareketi büyümeye devam ediyor.
Güdül Belediyesinin öncülüğünde Ankara’nın Güdül ilçesinde kurulan üretici pazarı, hasat dönemi boyunca her pazar günü Ankara çevresindeki tüketici ve türeticilere ulaşmayı hedefliyor. 21 Ağustos pazar günü Güdül’de kurulan üretici pazarında, doğa dostu ürünleri ile TADYA Kolektifi de yer almıştı. Pazar yerinde yalnızca Güdül ilçesi içinde üretilen ürünler yer alıyor. Tahtacıörencik TADYA kolektifi üreticilerinin tezgahlarında TADYA KGS (Katılımcı Güvence Sistemi) logosunu görebiliyorsunuz.
Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi Nisan 2013’te Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı Tahtacıörencik Köyü’nde doğal çevreyi, doğal yaşamı ve doğa-dostu üretim pratiklerini koruyup geliştirmeyi ve sürdürülebilir bir kırsal gelişimi amaçlayan bir oluşum olarak kurulmuştur.
Tahtacıörencik Köyü’nde küçük ölçekte doğal tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Aileler çoğunlukla kendi ihtiyaçları için ilaçsız-hormonsuz tarım yapmakta, Anadolu’nun yerli ırkları olan kara sığırlar, Ankara keçileri ve koyunlar serbest otlatılmaktadır. Doğal üretimlerini artırmaya istekli bilinçli üreticilerden oluşan
TADYA, köyün ekolojik gelişimine ve köy halkının doğa-dostu geçim kaynaklarına katkı sağlamayı amaçlar ve bu amaç için topluluk-destekli üretimi teşvik etmektedir.
21 Ağustos Üretici Pazarı’ndan kısa bir video: https://www.instagram.com/reel/ChhCA_Ctxpu/
Güdül Köy Pazarında neler var?
Pazaryerinde mevsim sebze ve meyveleri ile çok çeşitli işlenmiş ürünler bulabileceksiniz. Küçük ölçekli üretimin çeşitlilik içermesi ve üretim yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı, aynı ürün kalemleri (örneğin domates, yumurta, peynir, vs.) kendi içinde nitelik ve fiyat farklılıkları gösterebilir.
Güdül’de farklı seçeneklerle kahvaltınızı yapabilir, ardından Güdül Köy Pazarı’ndan alışveriş yapabilirsiniz. Gün içinde Güdül sokaklarını keşfedebilir, Güdül Kent Müzesi’ni ve geleneksel leblebi imalathanesini ziyaret edebilirsiniz. Öğlen üreticilerin tezgahlarındaki hazır yiyeceklerin yanı sıra, Güdül Yöresel Ürünler Mutfağında yerel yemekler bulabilirsiniz.
Yanımıza Ne Alalım?
– Satın alacağınız ürünleri koymak için uygun fileler, kaplar, sepetler vs.
– Pazar yerinden hazır yiyecekler alacak olursanız tabak, bardak, çatal, kaşık.
– Mevsime uygun kıyafetler, şapka, …
– Dilerseniz hangi ürünü kimden aldığınızı kaydetmek üzere not defteri, fotoğraf makinesi, vs.